FAQ

  • Lever med

  • Varemerke

  • Hvis du får sondeernæring, eller du er omsorgsperson for en som får det, er det fortsatt mulig å reise på ferie. Det vil være utfordringer og hensyn du må ta, men helsepersonell kan gi deg veiledningen du trenger. Det er nyttig å ha med et brev som legen har skrevet på forhånd, som beskriver dine spesielle behov. Sørg også for å ha med deg tilstrekkelig med sondeernæring og utstyr på reisen, eller finn ut om din forskrevne sondeernæring er mulig å kjøpe på din destinasjon.
  • Fysisk aktivitet eller lett trening er sunt hvis tilstanden din tillater det. Sørg for å beskytte sonden og huden rundt så mye som mulig og unngå brå bevegelser som kan føre til at sonden løsner. Det finnes utstyr som gjør det enklere å gå ut og bevege seg rundt. Spør legen din eller en i ditt helsepersonell-team om hva som kan være til hjelp for deg.
  • I 2-3 uker etter du har fått gastronomi/ jejunostomi skal du kun dusje for å gi stomien tid il å leges. Etter dette er bading, dusj eller til og med svømming mulig så lenge sonden er beskyttet og såret er helet. Du kan beskytte sonden med et vanntett plaster. Ved svømming bør du være oppmerksom på vannkvaliteten og sørge for at det er rent. Hvis du er usikker, snakk med legen din eller klinisk ernæringsfysiolog om hva som er trygt for deg.
  • Det anbefales ikke å bruke noe annet i sonden enn det som er forskrevet i tillegg til vann og medisiner.Dette kan føre til at sonden blir tilstoppet og kan medføre infeksjoner på grunn av urenheter.
  • En sonde som blir tett kan være et resultat av:
    • Medisin som ikke ble tilstrekkelig knust
    • Bruk av blandet mat og drikke i sonden i stedet for sondematen
    • Utilstrekkelig skylling før og etter bruk av sondematen og medisiner
    Hvis du opplever at sonden blir tett, ikke bli nervøs – det er et vanlig problem som lett kan løses og lett forhindres med visse forhåndsregler. Trekk så mye mat som mulig ut fra sonden med en sprøyte. Skyll sonden forsiktig med enten sterilt eller avkjølt kokt vann med 20 ml (minimum) sprøyte for å minimere trykk og volum. Hvis sonden fortsatt er tilstoppet, prøv og skylle med lunkent sterilt vann og deretter vann med kullsyre. Hvis sonden fortsatt er blokkert, klem fingrene forsiktig langs sonden og gjenta skyllingen. Hvis dette heller ikke fungerer, ta kontakt med helsepersonell.
  • Sonden kan løsne eller bevege på seg ved hoste, brå bevegelser eller hvis man ved et uhell drar i sonden. Hvis dette skjer, stopp sondeernæringen umiddelbart. Hvis du har NG sonde og du har fått opplæring i hvordan du skal erstatte den, kan du gjøre dette. Hvis ikke, må du til sykehuset for å få sonden erstattet av helsepersonell. Et lite tips: Ta kontakt med sykehuset før du drar for å unngå å måtte vente på legevakten. Har du gastronomi/ jejunostomi og den løsner ved et uhell, dekk til området og reis til legevakten så raskt som mulig, eller ring nødtelefonen, da stomien vil begynne å lukke seg.
  • Du bør gjøre det til en vane å sjekke disse tegnene hver dag:
    • Rødhet rundt stomien: hvis du oppdager rødhet rundt stomien som vedvarer, eller hvis du har smerter, gi beskjed til helsepersonell
    • Væske rundt stomien: Hvis du oppdager væsking i gastromini-/jejunostomi-området etter det har vært tørt, gi beskjed til lege. Legen din kan kanskje måtte sende inn en test for infeksjon. Du kan bli rådet til å bruke antibiotikakrem, men ikke påfør antibiotika på området med mindre det har blitt anbefalt av helsepersonell. Fortsett å rengjøre og tørke området grundig. Du kan bli anbefalt å dekke til huden for å beskytte og absorbere væske.
    • Overvekst av hud rundt stomien: huden kan vokse over stomiområdet som gjør at det krever behandling. Dette er kjent som granuleringsvev og er et resultat av at kroppen prøver å reparere det kirurgiske snittet. Ta kontakt med lege eller en i ditt helsepersonell-team hvis dette skjer.
    Lekkasje av magens innhold rundt gastrostomisonden: Lekkasje av mageinnhold rundt gastronomisonden kan forårsake en brennende følelse og smerte i den omkringliggende huden. Ta kontakt med klinisk ernæringsfysiolog eller en i helsepersonell-teamet ditt hvis dette oppstår. Hvis problemene vedvarer, eller du er bekymret for noe rundt sondeernæringen, ta alltid kontakt med klinisk ernæringsfysiolog eller en i ditt helsepersonell-team.
  • Sondeernæring kan gi metthetsfølelse på samme måte som når man spiser mat, men når sondeernæringen gis i små mengder i løpet av en dag, vil du kunne føle at det fyller mindre. Hvis inntaket er mindre enn anbefalt mengde, eller hvis det går lenger tid mellom ernæringen, vil du kunne kjenne deg sulten. Hvis du føler deg sulten over en lengre periode, snakk med din kliniske ernæringsfysiolog og du vil få hjelp til å gå gjennom ernæringsplanen din og gjøre eventuelle endringer.
  • Hvorvidt du kan drikke eller ikke og hva slags drikke som passer, avhenger av din personlige tilstand. Hvis du har vanskeligheter med å svelge, kan det å drikke utgjøre en risiko for kvelning og infeksjoner. Snakk med helsepersonell-temaet ditt om hva som passer til deg og din medisinske tilstand.
  • Sondeernæring skal alltid administreres ved romtemperatur (20-25°). For kald sondeernæring kan føre til gastrointestinale toleranseproblemer som urolig mage, kvalme, oppkast eller diaré. Hvis du varmer opp sondeernæringen ( i varmebad eller mikrobølgeovn) er det en risiko for at sondeernæringen vil «koke», noe som kan føre til redusert næringsverdi. Oppvarming kan også øke risiko for infeksjoner.
  • Ja, du kan ta en pause hvis det er anbefalt av din kliniske ernæringsfysiolog. Det er viktig å huske på at ernæringssettet skal kastes etter 24 timer. Hvis ernæringssettet kobles til og fra flere ganger om dagen, øker risiko for infeksjon. Helsepersonell vil gi deg råd om det er anbefalt å koble fra og koble til igjen pumpesettet i løpet av en 24-timers periode, basert på lokale retningslinjer og din medisinske tilstand.
  • Den ideelle kroppsposisjonen under sondeernæring er å sitte oppreist. Hvis dette ikke er mulig anbefales det å støtte opp med minst to puter slik at kroppen er halvt liggende, i en vinkel på 45° grader eller mer. Du bør forbli i denne posisjonen mens du inntar sondeernæringen og i 30-60 minutter etterpå. Det er ikke trygt å innta sondeernæring liggende.