Sykdom kan gjøre oss svakere

Under et sykdomsforløp kan næringsbehovet ofte være større enn appetitten.

Det kan være vanskelig å få i seg tilstrekkelig mengde mat. Dette kan igjen føre til vekttap og svekkelse i en situasjon hvor det egentlig er behov for ekstra styrke for å bekjempe sykdommen. God ernæringsstatus er viktig for å bevare styrken. En sterk kropp kan bidra til å opprettholde mobilitet og selvstendighet lenger, og samtidig forbedre resultatet av medisinsk behandling.


Kosthold ved sykdom

Sykdom og medisinsk behandling kan være en påkjenning for kroppen, noe som medfører at næringsbehovet er høyere enn normalt. Dette betyr at du kan oppleve vekttap selv om du spiser det samme som tidligere.

Dersom du opplever vekttap i forbindelse med sykdom, mister du ikke bare fett, men også proteiner fra musklene. I tillegg til tap av muskelmasse, som kan føre til redusert mobilitet, kan underernæring også påvirke immunforsvaret, øke risiko for komplikasjoner og infeksjoner, og føre til ytterligere utmattelse og apati.

Mange pasienter opplever svekket appetitt og kvalme, noe som kan gjøre det vanskelig å spise nok, spesielt på et tidspunkt hvor behovet for næring er større enn normalt.

Hva burde jeg spise og drikke?

God ernæring dreier seg om å finne den rette balansen for deg – balansen av næring som din kropp trenger for å fungere bra, for å takle den medisinske behandlingen og å hjelpe deg å komme deg. Å spise og drikke godt påvirker hvordan du har det fysisk, alt fra energinivå til hvor mye du klarer å gjøre i løpet av dagen.

Forsøk å spise regelmessige måltider hver dag, og inkluder et bredt utvalg av matvarer.