Vekttap og Kreft
Vekttap er en av de vanligste bivirkningene hos personer diagnostisert med kreft. Det er imidlertid viktigere enn noensinne å spise godt og opprettholde vekten. Enhver endring i vekten etter diagnosetidspunktet kan påvirke din medisindosering, eller til og med utsette behandlingen.
-
Å gå ned i vekt kan sees på en god ting, spesielt dersom du alltid har slitt med å holde vekten nede. Men det er viktig å forstå at å gå ned i vekt ufrivillig eller å veie mindre enn det som er sunt i forhold til høyden din (lav BMI (Body mass index)) kan påvirke både behandlingen og rehabiliteringen din. Dette gjelder også personer som tidligere var, eller er overvektige.
Kroppsvekten viser hvor tung du er. Kroppssammensetningen består av ulike elementer som fett, muskler, beinvev og vann.
Å gå ned i vekt betyr at du mister fett, men det innebærer som oftest også tap av muskelmasse. Dette er ofte tilfellet ved sykdom.
Musklene bruker du for å bevege deg. Å miste muskler vil påvirke hvor sterk du føler seg, og hva du fysisk klarer å gjennomføre i løpet av dagen, f.eks. stå opp av sengen, gå en tur eller stå og lage mat.
Når vi ikke får i oss nok protein, vil muskler brytes ned for å skaffe byggeklosser (aminosyrer fra protein) som kroppen trenger for f.eks tilheling og bekjempelse av infeksjoner.. Dette kan øke muskeltapet (muskelsvinn).
Betennelse (inflammasjon) er en av måtene kroppen bekjemper infeksjoner og sykdom på. Dette skjer når immunforsvaret oppdager noe skadelig i kroppen, som bakterier eller ødelagte celler. Det kan påvirke hvordan kroppen din benytter næringsstoffer. Resultatet kan være at du føler deg trøtt (fatigue), ikke har appetitt, går ned i vekt og muskler.
Ved å opprettholde vekten, kan du hjelpe kroppen å tåle behandlingen bedre. Dette fordi cellegiftdosen har blitt spesielt beregnet til deg ut i fra vekt og høyde. Enhver endring i vekt vil kunne påvirke den medisinske behandlingen eller utsette den. Det å opprettholde et godt inntak av næring, kan redusere risikoen for å miste ytterlige muskelmasse i tiden framover. Dette kan igjen sikre at kroppen din kan tåle behandlingen bedre.
-
Kreft og kreftbehandling (f.eks. cellegift, strålebehandling eller kirurgi) kan påvirke hva du klarer å spise, og hvor godt kroppen din tar opp og bruker næringsstoffene fra maten du spiser.
Det kan være at du ikke føler for å spise eller drikke på grunn av manglende appetitt, eller på grunn av sår i munn og svelg, munntørrhet, forstoppelse, diare, kvalme, oppkast, smaksforandringer eller smerte.
Når du har kreft er det ikke uvanlig å gå ned i vekt (ufrivillig vekttap)., det er ofte vekttapet som gjør at folk mistenker at noe er galt, og som gjør at man kontakter fastlegen som fører til prøvetaking og undersøkelser og til slutt ender med kreftdiagnosen.
-
Snakk med helsepersonell involvert i behandlingen din om dine eventuelle utfordringer rundt spising, drikking eller ved vekttap. Noen symptomer som påvirker spising og drikking kan bli behandlet med medisiner, og andre ved å endre kostholdet, eller en kombinasjon av begge disse kan hjelpe. Husk at noen dager, som når du er spesielt trøtt eller svak i uken etter cellegiftkuren, kan være verre enn andre. Les mer på «Tips for gode og dårlige dager»-siden om hva som kan hjelpe ved smaksforandringer, kvalme og andre problemer som kan stå i veien for å spise og drikke godt.
Siden kreftbehandlingen kan påvirke evnen til å spise og drikke, bør helsepersonell ta dette med i betraktningen. De kan hjelpe deg å forutse, og å forberede deg på å takle symptomer eller dårlige dager, og gi deg råd om hvor lenge dette er forventet å vare. Siden flere kreftbehandlinger er lange og kompliserte, er det ikke uvanlig å bli henvist til en klinisk ernæringsfysiolog som kan utarbeide en individuell ernæringsplan sammen med deg. Dette kan hjelpe deg å takle symptomer og temaer som dukker opp, spesielt de du synes er mest plagsomme.
-
Å holde seg aktiv er viktig, og går hånd i hånd med god ernæring. Dette gjelder spesielt for å opprettholde muskelmassen og hjelper deg med å kunne gjøre dine daglige aktiviteter.
Å holde seg aktiv kan innebære å gjøre så mye du føler deg kapabel til av dine daglige gjøremål. Dette variere mye fra person til person. For noen kan det bety å ha energi til å dusje, lage middag eller noe godt, gjøre litt enkelt husarbeid eller gå en tur. For andre kan det bety å sykle en tur eller å svømme, det dreier seg om hva som normalt for deg. Siden det å holde seg fysisk aktiv kan få deg til å føle deg mer positiv, prøv å gjør så mye du kan ut av dine gode dager og beveg deg så mye du kan.
Noen opplever å få spesifikke råd om trening og aktivitet for å opprettholde og å bygge opp muskler eller å øke muskelstyrken. Fysioterapeuter kan være tilgjengelig for å gi spesifikke treningsråd.
Dersom du vurderer å sette i gang med nye treningsformer eller annen fysisk aktivitet som du ikke vanligvis gjør, så bør du høre med helsepersonell først.
Jonathan sin historie
Det er det som ofte er tingen med kreftbehandling, du tenker «vekttap, vel jeg var litt overvektig, jeg har gått ned litt i vekt, men det er ikke sånn det fungerer, du mister muskelmasse.
Møt Jonathan, en kreftpasient som fikk medisinsk ernæring for å holde kroppen sterk før, under og etter kreftbehandlingen.
Nutridrink Compact Protein
Nutridrink Compact Protein kan brukes som tilskudd til normalkost, hos pasienter som ikke når næringsinntaket ved mat alene.
Les merKanskje vil du lese mer om
-
Hvordan næringsdrikker kan hjelpe
Det å spise og drikke mindre, samt det å gå ned i vekt, er svært vanlig ved kreft og ved kreftbehandling. Hvis endringer i det vanlige kostholdet ikke er nok for å opprettholde vekten, kan du få råd om å innta næringsdrikker.
Les mer -
Endringer i smaks- og luktesans?
Kreft i seg selv, kjemoterapi, strålebehandling og ulike reseptbelagte medisiner kan alle føre til at mat smaker annerledes enn tidligere.
Les mer -
Tips for gode og dårlige dager
Målet for god ernæring under behandlingen av kreft er å sørge for at kroppen din får den riktige balansen av næringsstoffer som trengs for å opprettholde muskler, holde deg aktiv, takle behandlingen og hjelpe deg med å nyte livet.
Les mer