Forberedelser til din helsesjekk
Hvis du merker at du sliter med å spise eller drikke nok, og spesielt dersom du har ufrivillig vekttap, snakk med helsepersonell. På denne siden kan du få tips til hva du kan forberede deg på før neste legetime, både hva du kan bli spurt om, og hva du kan ha litt ekstra fokus på i tiden før timeavtalen.
-
Alle pasienter med kreftdiagnose burde få gjennomført en gjennomgang av ernæringsstatus i det de får diagnosen. En ernæringsjekk blir ofte kalt screening. Dette bør utføres uansett om du har gått ned i vekt eller ikke. Snakk med legen din, sykepleier eller annet helsepersonell du er i kontakt med for å be om ernæringsscreening.
Ernæringsscreening innebærer måling av vekt og høyde, samt å svare på noen korte spørsmål om vekt, appetitt, matinntak og symptomer som kan gjøre spising eller drikking vanskelig eller mindre lystbetont.
Ernæringsscreening bør gjennomføres regelmessig. Dersom det er lenge siden dette ble gjort, spør om en ny gjennomgang på neste kontroll.
-
Det er viktig at du forteller helsepersonell dersom du har problemer med å spise og drikke, eller opplever å gå ned i vekt. Dette kan påvirke styrken din, hva du klarer og hvor godt du takler behandlingen.
Dette kan være greit for helsepersonell å vite:
- Hvor lenge har det vært vanskelig for deg å spise og drikke?
- Hva er det som hindrer deg i å spise og drikke godt?
- Endrer det seg i løpet av dagen, eller før eller etter behandling?
- Hvor mye mindre enn normalt spiser du?
- Har du ufrivillig vekttap??
- Hvor mye har du gått ned i vekt?
- I hvor lang tid har du gått ned i vekt?
- Hvis du ikke vet hvor mye du har gått ned, eller hvor lenge det har vart, tenk over om klær, belter, bukselinningen eller smykker/ringer har blitt løsere. Når la du merke til dette?
- Er det aktiviteter du ikke lenger klarer?
- Dersom det er noe som hjelper, hva er det du har opplevd hjelper deg for å spise og drikke mer?
Noen ganger er det vanskelig å huske fra dag til dag hva du har spist eller hvordan du føler deg. For å hjelpe deg med å holde oversikten over gode dager, og ikke fullt så gode dager, prøv å føre dagbok. Ta den med på timeavtalen.
Noter deg også om du har klart å gjøre dine vanlige aktiviteter. Tenk litt over hva som er vanlig for deg. Det kan være å gjennomføre en dusj, sitte og lese eller lage litt mat. For andre kan det handle om å lufte hunden, gå en tur eller svømme noen lengder.
Husk at du kan spørre om å få en ernæringsgjennomgang.
-
- Dersom ernæringsgjennomgangen viser at du er i risiko for underernæring bør du få en grundig ernæringsmessig vurdering.
- Under en ernæringsmessig vurdering går man nøyere inn på kroppsvekt, kroppssammensetning, symptomer som kan påvirke hvor mye og hva du kan spise, hvordan kreften påvirker hvordan kroppen din tar opp eller bruker næringsstoffer, og hva du fysisk klarer.
- På bakgrunn av dette vil du og helsepersonell i samarbeid sette opp en individuell plan der målet er å håndtere effektene av kreften på ditt matinntak, øke ditt næringsinntak og opprettholde fysisk aktivitet.
-
Har du allerede fått forskrevet næringsdrikker av legen, men opplever at det er vanskelig å drikke dem er det noen ting du kan være ekstra oppmerksom på i uken før din neste legetime:
- Hvor mange flasker/beger har du blitt anbefalt å ta hver dag?
- Hvor mange flasker/beger klarer du å få i deg?
- Hva er det som hindrer deg i å innta produktet?
- Hvilke typer og smaker har du forsøkt?
- Hvilke smaker liker du vanligvis?
- Hva slags type næringsdrikker (milkshake, saftlignende, små/store volumer) foretrekker du??
- Hvordan tenker du at næringsdrikker kan hjelpe deg?
Nutrdrink Compact Protein
Nutridrink Compact Protein kan brukes som tilskudd til normalkost, hos pasienter som ikke når næringsinntaket ved mat alene.
Les merHva er næringsdrikker?
Det å spise og drikke mindre, samt det å gå ned i vekt, er svært vanlig ved kreft og ved kreftbehandling. Hvis endringer i det vanlige kostholdet ikke er nok for å opprettholde vekten, kan du få råd om å innta næringsdrikker.
Les merEndringer i smaks- og luktesans?
Her en noen eksempler på hvilke endringer i smak- og luktesans pasienter med kreft kan oppleve i forbindelse med sykdommen.
Les mer