Ernæring og Kreft
Det er mulig at dette er det siste du tenker på akkurat nå. God ernæring er en viktig del av behandlingen du skal gjennom, ikke bare for holde kroppen så sterk som mulig før den medisinske behandlingen, men også når du skal komme deg etter behandling og samtidig ivareta din mentale helse.
-
Kreft og den medisinske behandlingen av kreft, kan endre måten du spiser på, hvor godt næringsstoffer tas opp og hvilke behov kroppen har. Det å spise og drikke mindre er svært vanlig nå man har kreft, men det kan føre til at kroppen din ikke får den energien, proteinmengden eller andre næringsstoffer den trenger. Dette kan igjen føre til at du går ned i vekt uten at du ønsker det (ufrivillig vekttap).
Ufrivillig vekttap er vanlig hos pasienter med kreft, men kan variere med hvilken type kreftdiagnose du har.
Dersom du er bekymret for ufrivillig vekttap eller tap av appetitt, enten for deg selv eller noen du har en nær relasjon til, så kan du ta det første skrittet ved å benytte en av disse enkle selvtestene som finnes på nettet.
https://www.malnutritionselfscreening.org/
eller
Selvtest og sjekkliste for flere råd, med mer spesifikk informasjon rundt ernæringsutfordringer ved kreft og den medisinske behandlingen finner du her
Resultatene av selvtesten eller ernæringssjekklisten må alltid deles med din lege, sykepleier eller annet helsepersonell som bistår deg i behandlingen. Ikke gjør endringer i kostholdet ditt uten først å ta det opp med kvalifisert helsepersonell. Dersom du synes det er vanskelig å ta opp temaet ernæring, kan resultatene hjelpe deg med dette. Ditt helsepersonell kan gi råd og støtte, eller henvise deg til en klinisk ernæringsfysiolog for ytterligere veiledning.
-
God ernæring dreier seg om å finne den rette balansen for deg – balansen av næring som din kropp trenger for å fungere bra, for å takle den medisinske behandlingen og å hjelpe deg å komme deg. Å spise og drikke godt påvirker hvordan du har det fysisk , alt fra energinivå til hvor mye du klarer å gjøre i løpet av dagen. Men kostholdet ditt kan også påvirke hvordan du har det følelsesmessig – å ikke kunne spise selv om du vet du trenger det, kan slite deg ut. Å føle seg kvalm eller trøtt hele tiden kan også gjøre at du blir mentalt sliten.
Forsøk å spise regelmessige måltider hver dag, og inkluder et bredt utvalg av matvarer.
- Stivelsesrike karbohydrater som brød, poteter, pasta, ris, pitabrød og kornprodukter gir deg energi, fiber, vitaminer og mineraler. Inkluder dette i alle måltider eller mellommåltider.
- Melkeprodukter er gode kilder til kalsium, proteiner og vitaminer. Yoghurt, ost og melk er enkle og raske mellommåltider. Ha to til tre porsjoner som mål per dag.
- Protein er nødvendig for å bygge og reparere kroppens celler. Gode kilder inkluderer matvarer som kjøtt, fisk, egg, bønner, linser, nøtter og alternativer til kjøtt (f.eks tofu eller plantebaserte proteinprodukter). Disse matvarene er også kilder til vitaminer og mineraler som jern. Prøv å spise minst to måltider som inneholder disse matvarene per dag.
- Fersk, frossen, tørket og hermetisert frukt og grønnsaker teller som en del «fem om dagen». Hvis ikke det er en grunn til at du skal spise mindre fiber, så vil fiber fra frukt og grønnsaker kunne hjelpe med å holde magen i gang og å forhindre forstoppelse. Disse matvarene vil også tilføre viktige vitaminer og mineraler.
- Sukker og fete matvarer bør spises i mindre mengder. Men dersom du trenger å øke kaloriinntaket for å unngå eller minimere vekttap, så kan du bli rådet til å spise mer fett og sukker, siden disse tilfører et høyt antall kalorier. Hvis du har brukt store deler av livet på å spise sunt, og dermed unngått fett og sukker, for å holde vekten vedlike, kan det å spise mer fett og sukker føles merkelig. Det finnes kilder til fett som er sunnere, du kan vurdere å benytte vegetabilske oljer eller vegetabilsk margarin.
Jonathan sin historie
Jeg mistet virkelig all lysten til å spise, men jeg visste jeg måtte spise for å bli bedre
Møt Jonathan, en kreftpasient som fikk medisinsk ernæring for å holde kroppen sterk før, under og etter behandling.
Hva gjør jeg dersom jeg sliter med å spise eller går ned i vekt?
Ernæring er kanskje ikke det du tenker mest på, og dessverre kan dette også gjelde for helsepersonell du er i kontakt med. Dersom du sliter med å spise og drikke, har gått ufrivillig ned i vekt eller har bekymringer rundt kostholdet og hvilken rolle det spiller i behandlingen, snakk med helsepersonell. Selv om behandling av kreft bør være helhetlig og ta hensyn til alle dine individuelle behov, er det viktig å huske at du ikke trenger å vente til du blir spurt om kostholdet ditt. Du kan selv ta opp temaet mat og drikke i samtale med dine helsekontakter.
Les mer om vekttap og kreftKanskje er du også interessert i å lese om
-
Endringer i smaks- og luktesans?
Kreft i seg selv, kjemoterapi, strålebehandling og ulike reseptbelagte medisiner kan alle føre til at mat smaker annerledes enn tidligere.
Les mer -
Nutridrink Compact Protein
Nutricia har utviklet 5 unike Nutridrink Compact Protein smaker sammen med pasienter med kreft, for å imøtekomme de sensoriske endringene pasientene opplever.
Les mer