Næringsbehov hos eldre?

Mye forandrer seg når man blir eldre, aktivitetsnivået reduseres, metabolismen synker og man har et lavere energibehov enn tidligere. Derimot forandres ikke behovet for næring og gode næringsstoffer som aminosyrer, vitaminer og mineraler. En eldre kropp tar nemlig ikke opp næringsstoffer like lett som en ung kropp, og det er derfor enda viktigere enn før å ha fokus på et godt sammensatt kosthold. Dårlig sammensatt kosthold i kombinasjon med mindre mat gjør at underernæring blant eldre er vanligere enn man tror. Underernæring blant eldre gir uheldige ringvirkninger som økt risiko for å rammes av sykdommer, samt at man reagerer dårligere på medisinsk behandling.

 


Hvordan bør eldre spise?

Mange eldre lider av sykdom og betennelser som medfører at muskelmassen brytes ned. Dette sammen med at en eldre kropp har vanskeligere for å ta opp protein, gjør at man ofte trenger å øke proteininntaket sitt. Protein er nemlig nødvendig for å bygge opp kroppens muskler. Vitaminer og mineraler er viktige for en frisk og sterk kropp, og med årene blir det vanskeligere for kroppen å ta til seg livsviktige mineraler.

Mange eldre lider av mangel på vitamin B12 som er nødvendig for nervesystemet vårt og de røde blodlegemene. Et annet eksempel er mangel på D-vitamin som er viktig for å ta opp kalsium i kroppen, motvirke benskjørhet, og spiller også en viktig rolle for immunforsvaret. Det er også vanlig hos eldre å ha mangel på mineralet kalsium som hjelper med å forebygge brudd grunnet benskjørhet.

Syv vanlige årsaker til hvorfor eldre rammes av aldersrelatert skrøpelighet

  • Ved sykdom kan det være ekstra utfordrende å få i seg nok mat. Fokuset på et næringsmessig godt kosthold er også ofte noe som er vanskelig å opprettholde ved sykdom, og som et resultat vil man kunne rammes av underernæring. Dette vil igjen kunne gi større risiko for komplikasjoner og infeksjoner når man er syk.

  • Som eldre har man et lavere aktivitetsnivå enn før, og man sitter mer stille av ulike grunner. Dette kan føre til mindre appetitt og etterhvert underernæring.

  • Eldre har ofte tannproblemer noe som gjør at proteinrik mat som kjøtt og kylling kan være vanskelig å tygge. Som en konsekvens av mangel på proteiner kan det føre til underernæring.

  • Mat og glede hører ofte sammen. For eksempel kan det å miste en livskamerat og plutselig bare lage mat til seg selv, være så kjedelig at man heller lar være. Det vil etterhvert kunne føre til underernæring.

  • Visse medisiner kan påvirke smaksopplevelsen, det kan bli vanskelig å svelge, eller så er det så ille at man ikke spiser i det hele tatt. Dette kan som følge gi underernæring.

  • Iblant er det vanskelig å ha oversikt over hva man faktisk får i seg, eller vite hva det man spiser inneholder ernæringsmessig. Hvordan var det egentlig med grønnsakene, frukten og proteinene?

  • Det er ikke bare hørselen og synet som svekkes med årene. Smaksløkene forandres også og gjør at smaker blekner og forandres. Det som pleide å være godt smaker kanskje ikke like bra lenger.